Dağıtılabilir Döner Sermayeyi Düşüren Genelgeyi İptal Ettirdik
03 Mayıs 2016, Salı

Sendikamız, sağlık çalışanlarının döner sermayelerini düşüren Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu’nun yazısında yürütmeyi durdurma kararı aldı.

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu (TKHK)’nın dağıtılabilir döner sermaye oranlarını düşüren 21 Ağustos 2015 tarihli ‘Aylık Gelir ve Dağıtılacak Ek Ödeme’ konulu yazısının yürütmesinin durdurulması talebiyle açtığımız dava sonuçlandı. Sendikamızın söz konusu yazının iptali ve yürütmeyi durdurma talebini görüşen Danıştay 11. Dairesi, kurum başkanlığının böyle bir yetkisi olmadığını, dağıtılabilir döner sermayeyi belirleme yetkisinin Döner Sermaye Komisyonları’nda olduğunu, bu sebeple de söz konusu yazıda hukuka uygunluk bulunmadığını ve yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.

TKHK’nın söz konusu yazısı, sabit ek ödemelerin toplamının dağıtılabilir döner sermaye tutarından yüksek olduğu hastanelerde veya sabit ek ödeme ve dağıtılan döner sermaye toplamının dağıtılabilir döner sermaye tutarından yüksek olduğu hastanelerde dağıtılacak döner sermaye hesabında dağıtılabilir döner sermayeyi geçmemeleri gerektiği vurgulanmıştı.

Söz konusu yazının uygulanması nedeniyle Türkiye genelinde birçok hastanede sağlık çalışanları sabit üzeri döner sermaye alamamakta.

Genel Başkanımız Metin Memiş konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Bu yazı ile sağlık çalışanlarının ek ödemeleri yüzde 15 civarında düşmüştü. Toplu sözleşme ile katsayıları artırmamıza rağmen çalışanlar çalışarak hak ettikleri döner sermayeyi alamıyorlardı. Bu yazının yürürlükten kaldırılmasıyla bu yazıdan etkilenen hastanelerin ek ödemeleri artacak. Bunun yanı sıra dava kararının da bir an önce uygulanmasını sağlayacağız” şeklinde konuştu.

Sağlık ve sosyal hizmet çalışanlarının alın teri emeğini hiçbir şekilde ezdirmeyecek olan Sağlık-Sen olarak bu kararın tüm sağlık çalışanlarımıza hayırlı olmasını dileriz.

 



Mahkeme Kararı
PAYLAŞ :